Een werkplekonderzoek kan namelijk klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat voorkomen of verminderen. En voorkomen is nog altijd effectiever dan genezen.
Het voorkomen van fysieke klachten noemen we primaire preventie. Heeft een medewerker al klachten? Dan is het doel van het werkplekonderzoek om ervoor te zorgen dat de klachten niet erger worden en de medewerker snel kan re-integreren op de werkplek. We noemen dit secundaire preventie.
Een werkplekonderzoek vraagt u bij voorkeur aan vóórdat werkgerelateerde klachten bij uw werknemers ontstaan. Maar ook wanneer er al klachten optreden, heeft een werkplekonderzoek een groot effect op het voorkomen en terugdringen van verzuim.
Vaak worden wij gevraagd voor een werkplekonderzoek van kantoorwerkplekken, maar het kan ook om werk in de productie of bouw gaan.
Veel voorkomende klachten waarvoor wij worden ingeschakeld zijn CANS (RSI), stress, nek-, rug- of schouderklachten.
Een werkplekonderzoek richt zich overigens niet op omgevingsfactoren, zoals het klimaat, verlichting en geluid.
Een werkplekonderzoek bestaat uit:
Tijdens het 45-minutengesprek komen (mogelijke) oorzaken van klachten aan het licht. Hiermee bepalen wij de focus voor het werkplekonderzoek.
Op basis van deze bevindingen geven wij advies en maken wij een verslag voor uw dossier.
Als de werknemer en de opdrachtgever dat willen, kunnen wij de werknemer ook helpen met het aanleren van een nieuwe houding.
Iedereen is verschillend. Een werkplekonderzoek daarom ook. Neem contact met ons op voor een offerte.
We helpen u graag, laat hieronder uw contactgegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.