Herstelcoaching
Herstelcoaching is een vorm van herstelgerichte dienstverlening specifiek gericht op emotioneel en sociaal herstel.
Waarom herstelcoaching?
Herstelcoaching is een relatief nieuw vakgebied binnen de letselschade. Het is geschikt voor iedereen die iets traumatisch heeft meegemaakt en door de bomen het bos niet meer ziet. Bijvoorbeeld doordat de schaderegeling maar niet wordt afgewikkeld, verdriet niet over gaat of herstel stagneert. Wat nu?
Herstelcoaching gaat ervan uit dat de betrokkene zelf het beste weet wat er nodig is om te herstellen. De oplossing komt dan ook van de betrokkene zelf. De herstelcoach helpt bij het ontdekken van deze oplossing. Daarnaast ondersteunt de herstelcoach bij het vormgeven van die oplossing door te blijven doorvragen. Hierdoor houdt de betrokkene zelf de verantwoordelijkheid en voert hij of zij zelf de regie.
De herstelcoach geeft geen oordeel over datgene wat de betrokkene aangeeft nodig te hebben voor zijn herstel. Het is wel de taak van de herstelcoach om te toetsen of de doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) zijn. De herstelcoach gaat niet van start met een traject zonder committent van de betrokkene zelf.
De herstelcoach zoekt naar de passie van de betrokkene om zo beweging te creëren. De herstelcoach bouwt met de betrokkene een werkrelatie op waarin deze de ruimte voelt om zijn eigen werkelijkheid te zien en daarnaar te handelen. Daarnaast ondersteunt de herstelcoach in het terugkrijgen of herstellen van zelfredzaamheid en het verhogen van de kwaliteit van het leven.
Wanneer herstelcoaching?
U schakelt een herstelcoach in als:
- er geen duidelijke medische oorzaak is waarom herstel vertraagt of uitblijft;
- er misschien méér dan alleen fysiek letsel is;
- de betrokkene in de slachtofferrol blijft hangen, waardoor er weinig of slechts langzaam of gedeeltelijk herstel plaatsvindt;
- het de betrokkene zelf niet lukt om te denken in mogelijkheden;
- de betrokkene door het ongeval op sociaal of emotioneel vlak problemen ontwikkelt (bijv. niet uit huis komen, passief worden, grote hulpbehoefte ontwikkelen, geen zelfregie meer laten zien, niet weten waar te moeten starten, geen keuzes durven maken, etc.).
De herstelcoach van VDS Arbeidsdeskundigen heeft een arbeidsdeskundige achtergrond en werkt al jaren in de letselschade. Hierdoor heeft ze veel ervaring met het coachen van mensen die een ongeluk hebben gehad, een ander trauma te verwerken hebben, of ergens in vastlopen, bijvoorbeeld op hun werk of in hun privéleven.
De werkwijze van VDS Arbeidsdeskundigen
Na de intakeperiode (één tot maximaal drie gesprekken) maakt de betrokkene zelf een plan van aanpak. Dit plan wordt besproken met en getoetst door de herstelcoach. Als iedereen akkoord is met het plan van aanpak start het traject. Dit traject duurt zes tot negen maanden. In die periode heeft de herstelcoach regelmatig contact met de betrokkene.
Voor de intakeperiode betaalt u een vast uurtarief. Voor het traject zelf ontvangt u van tevoren een prijsopgave op maat.
Voor wie werkt VDS Arbeidsdeskundigen?
Wij werken voor slachtoffers, diverse verzekeraars, LSA Advocaten, schade-expertisebureaus en werkgevers.
Wat kost een herstelcoachingstraject?
Voor de intakeperiode betaalt u een vast uurtarief. Voor het traject zelf ontvangt u van tevoren een prijsopgave op maat.